I DIY, Huset

Virkeshylla och uppgradering av ladan

Det var länge sedan jag skrev något inlägg här. Man skulle nästan kunnat tro att jag inte har gjort något med hus och hem sedan hönshuset fick ny färg på sig i somras. Naturligtvis är detta inte fallet, jag spenderar de flesta vakna timmar då jag inte är på jobbet med att pilla på något som har med huset att göra.

Under semestern så renoverade jag och min far den lilla toan, just nu saknas det bara taklister, i övrigt är det färdigt, så det kommer nog snart ett inlägg om det. All ved som var i källaren, som vi bar in för ett år sedan när vi trodde att vi hade en fungerande värmepanna, är nu ute ur huset och ligger på pallar. Vedrummet har nu städats upp ordentligt och fått målade väggar och tak, som sedan ska bli ett bra förråd efter att riktigt stabila och fina hyllor har införskaffats. I samband med det så klyvde jag upp och kapade nog med ved till kaminen för vi ska kunna elda i den ett antal säsonger framöver. Och så rev jag ju det gamla utedasset också, det har ni redan sett bilder på i ett tidigare inlägg. Jag har också rivit ner det gamla (fula) växthuset i plast, bara lite utav markstenarna som ska bort, kommer nog ett inlägg om det också.  Och sen har jag målat i hallen också.. och.. och… och… känner att listan börjar bli lite lång nu.

Det här inlägget däremot kommer att handla om ladan. Jag har gjort ett inlägg om den förut, när det handlade om utrensning, och nu har den fått en ytterligare uppgradering. Ni kanske minns hur det såg ut för ett år sedan?

Utrymmet när det mesta utav det som täckte golvet har åkt ut
Utrymmet när det mesta utav det som täckte golvet har åkt ut

Sedan dess har det hänt lite. Förutom att det har städats upp ordentligt, så har jag lagt på ett lager vit färg på väggarna, för att ljusa upp det annars mörka utrymmet. Inom de kommande veckorna kommer en närboende att komma och hjälpa oss att gräva för att lägga ner fiberslang (inför inkoppling nästa vår) och i samband med det kommer jag även lägga ner kabelrör och förbereda för att dra ut el till ladan. De tidigare boende drog ut en ”fulkabel”, som inte verkar särskilt effektiv eller säker, de 40 meter från garaget för att få ut ström, men den gamla halvt överväxta kabeln ska bort, aldrig vågat använda den, ser livsfarlig ut, och på sikt ska en riktig markkabel dras ut så det blir ordentligt gjort. Eftersom huset och garaget ligger på ena sidan av vår stora tomt, så saknas tillgång till el på den sida som ladan ligger, så det finns många fördelar utöver att få el och belysning i själva ladan.

20160823_145434
Tillfixade ladan med virkeshylla

Jag passade även på att bygga mig en virkeshylla som jag fick inspiration till att göra efter att ha sett den här videon. På så sätt lyckas jag nyttja väggen och dessutom skapa plats för förvaring under, helt enkelt maximera förvaringsutrymmet. För att göra hyllan så köpte jag limträbalkar som jag förborrade och fäste i ladans reglar med rejäl frank träskruv. I reglarna borrade jag 25mm hål och i dessa satte jag i varmgalvaniserade stålrör. Runt de skarpa kanterna på ändarna på rören så gjorde jag en knopp av tio varv med vanlig svart eltejp. Hyllan klarar rejält med vikt och kostade ungefär 1500kr att göra.

När elen kommer in så kommer ladan få ytterligare ett rejält lyft. När nedervåningen/källaren inne börjar bli mer och mer boarea än byggarea, så behövs en plats där man kan måla och snickra, då kommer ladan väl till pass. Efter elen är det nog bara en uppgradering till av ladan som kommer genomföras, och det är att bygga ett loft och sätta in ett fönster där uppe, helt enkelt för att få lite ytterligare förvaring för sådant som tål lite kyla och fukt, men som man inte använder så ofta. Man kan aldrig ha för mycket förvaringsutrymme.

3
Share Tweet Pin It +1

Patrik

F.d. gotlänning som bott hela sitt vuxna liv i Göteborg med omnejd och arbetar som konsultchef på ett IT-företag. Rastlös hemmafixare som hellre prövar och misslyckas, än för evigt planerar och aldrig kommer till skott.

Föregående inläggUtflykt: Palmhuset i Göteborg
Nästa inläggTupplöst i hönshuset