I Huset

Vedpanna? Nej, det bidde en luftvärmepump.

Precis som vi berättat i tidigare inlägg hade vi varit duktiga och förberett allt inför vintern genom att beställa 20 kubikmeter ved som vi sedan staplat hälften fint och ordentligt i det utrensade vedrummet och andra hälften ute i vedboden. Mindre än en vecka före inflyttningsdatumet visade sig dock att något inte var som det skulle med pannan.

Trots att P:s far – som efter många års eget eldande i panna är så gott som en expert på området – kämpade tappert i en hel dag med att försöka få fart på systemet så ville det sig ändå inte. En fackman tillkallades. Även han kämpade, utan att uppnå önskat resultat. Till slut visade det sig att det var fel lite här och där, bland annat saknades en nödvändig avkylningsslinga för att förhindra överhettning, men framför allt var det fel i den termostat som ska sätta igång cirkulationspumpen när vedpannan uppnått driftvärme. Det innebär att vid de första eldningsförsöken cirkulerade bara vattnet och värmdes runt och runt i pannan, vilket naturligtvis inte är att rekommendera. En temporär lösning var att kassera termostaten, så vattnet alltid cirkulerade, även innan driftvärme uppnåtts. Det är inte alls bra för vedpannan i det långa loppet och det innebär att man värmer hela vattentanken varje gång man eldar.

Nya luftvärmepumpen
Värmepumpen, mitt under pågående installation.

Istället för att försöka hålla liv i en döende pannan bestämde vi oss för att en luftvärmepump var det enda rätta. Här hade vi tur i oturen och lyckades få nya pumpen hitforslad och installerad efter bara ett par veckor och det företag vi anlitade tog även med sig det gamla skrället till vedpanna. Med snabbfixen för att få pannan att cirkulera så lyckades vi hanka oss fram med varmvatten under de veckor vi väntade på värmepumpen.

Det är därför vi nu har en värmepump som förnöjsamt står och brummar vid ena kortändan av huset. Det ironiska i situationen var att vi köpte redan färdigklyvd ved just för att vi skulle slippa stå vid vedklyven, nu behöver vi klyva all ved både en och tre gånger och dessutom dela varje på mitten för att de ska gå in i gjutjärnskaminen, men ved har vi så att det kommer räcka till pensionen.

1
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Vedrummet – the makeover

Publicerat 2 september, 2015

Föregående inläggÄntligen inflyttade!
Nästa inläggDe som kryper, krälar och simmar