I DIY

Uppgradering av verkstan, del 2

Det var absurt länge sedan jag gjorde ett inlägg. Dels gillar jag att främst skriva inlägg och visa något när det är skapligt färdigt, men det är lilla orsaken. Den stora orsaken var att under semestern förra året så gick min förra mobil sönder, på den mobilen fanns alla bilder jag tagit på mina projekt och renoveringar, över 500 stycken. Naturligtvis var jag dum nog att inte tagit någon backup på allt, ni vet ju hur det är, man ska göra det någon dag. Som tur var så hade jag spammat vänner med bilder från mina projekt, så några bilder som blir i det här inlägget kunde jag få tag på.

Så har jag suttit still i ett år? Knappast. Det har varit fantastiskt många projekt som genomförts det senaste året. Mest tid har det nog gått åt staketuppsättningen, ett projekt som ännu inte är klart. Ungefär 200 stolpar är nedslagna, gjutna eller nerborrade. Projektet bör avslutas nu till sensommaren, så inlägg om det blir det när det börjar närma sig färdigt. Det projektet har gett många mindre projekt, en ofantlig massa buskage och mindre träd som skulle bort för att göra plats, en gigantisk gammal kompost och kvisthög på 15-20 kubik som skulle rensas upp (ca 10-15 är borta) och mycket annat.

Förutom det så har det målats tak i stora rummet, taket har målats i badrummet, det har sats upp två väggar nere, ena rummet nere har fått klinkers, fönstren har målats klart, ventilation har dragits till toan och mycket mycket mer. Kommer säkert något inlägg om det framöver med, när man börjar bli nöjd.

Det här inlägget ska dock handla om min verkstad. För att ni ska bli påminda om hur det såg ut en gång i tiden under hösten 2015 så kommer här en bild.

Utrymmet när det mesta utav det som täckte golvet har åkt ut

Sedan dess har det hänt en hel del, under sensommaren 2016 så började jag måla väggarna för att fräsha till och ljusa upp det hela, samt byggde en virkeshylla. Det kan ni läsa mer om i det här inlägget. Kort därefter så passade vi på att dra upp elkabel till verkstaden i samband med att vi ändå skulle gräva för fiberkabeln, vill ni läsa om det kan ni göra det här.

Nu när sommaren är här så började jag fundera på vilka projekt jag genomförde under min semester förra året. Ett av projekten jag genomförde var att bygga en redigt stor kompost, det behövs verkligen med en så stor tomt som vi har. Här nedan har ni en bild från när projektet var pågående.

Kompost under färdigställande

 

Huvudprojektet förra semestern var dock att bygga ett loft ute i verkstan. När man väl hade tömt ur all bråte när vi köpte huset tänkte man ”här finns ju hur mycket plats som helst” och så går det ett tag och sedan börjar det bli trångt även där. Ett loft för förvaring, material och annat kändes som ett naturligt steg. Dessutom var det något jag aldrig någonsin gjort förut, så då måste man ju pröva! Tyvärr försvann alla dessa bilder när min mobil gick sönder, så det blir lite fattigt på progress-bilder, men en har jag minsann fått tag på!

Golvet på loftet är nästan klart

Jag började med att förstärka de reglar som redan fanns, även om det säkert hade klarat det, så är det aldrig fel att ha både hängslen och livrem. Jag reglade även upp redigt för varje golvspånskiva, så nu kan man nästan ha disco för en hel skolklass där uppe och det kommer vara fortsatt stadigt och fint. För mig som inte är så jättebekväm med höjder så var det bra terapi att sitta uppe på en regel och på egen hand försöka få upp de väldigt tunga golvskivorna. Dock hade jag nog inte gjort om det en gång till, för det var väldigt slitigt för knän och rygg att göra det ensam. När jag väl hade fått upp golvet så målade jag lite för att ljusa upp det hela och göra det lite trevligare. Det är ingen precisionsmålning vi pratar om, utan mer att slänga på lite färg.

Golv på plats, färg på plats

Som ni kanske ser så är det något på gång mot gaveln och ni har helt rätt! Jag ville få in ett fönster för ytterligare ljusinsläpp. Jag åkte till Återbruket i Göteborg, där lyckades jag hitta ett riktigt risigt fönster för 70 kronor som var ungefär i de mått och dimensioner jag behövde, inte riktigt, men close enough. Fick flytta någon regel och så, men jag var rätt övertygad på att jag inte skulle komma närmare, eftersom det var ett lite egendomligt mått att få in det på. Efter att ha fått bort allt ruttet, spacklat, satt i lite nytt trä och fått på lite nytt kitt så såg det skapligt nog ut för att vara på en verkstad.

Fönster före och efter

Lite målande av det nya innertaket (undersidan på loftets golv) påbörjades på höstkanten, men sedan slog vintern till och nu här i dagarna avslutade jag det projektet. Inne i verkstan börjar det bli ganska klart, lite småpill ska ännu göras, bättre förvaring för verktyg, lite släplist på dörrarna (så jag slipper kratta löv inne) och lite annat smått och gott, men i det stora hela börjar det närma sig. Nästa projekt som rör verkstan är att jag ska lägga plattor utanför. Dels för att det blir lerigt, men också för att enklare kunna öppna dörrarna under olika väderförhållanden (i tjälens tid så fick jag lyfta av dörrarna för att få ut ATVn för att ploga). Då jag har hittat ett 40-tal plattor här på gården och har både grus och sand, så blir det ett ekonomiskt gratisprojekt, men kanske inte lika gratis för ryggen. Mer om det efter sommaren.

Här följer lite bilder på den ”färdiga” verkstan!

2
Share Tweet Pin It +1

Patrik

F.d. gotlänning som bott hela sitt vuxna liv i Göteborg med omnejd och arbetar som konsultchef på ett IT-företag. Rastlös hemmafixare som hellre prövar och misslyckas, än för evigt planerar och aldrig kommer till skott.

Föregående inläggRecept: granskott
Nästa inläggMidsommar och ny karriär