I DIY, Huset

Trappan Del 1: Trappstegen

Mellan övervåningen som idag är den beboliga delen av huset och källaren, som sedan efter renovering snarare kan kallas för undervåningen efter den fått sin uppgradering i flera delar, finns naturligtvis en trappa. Det är en furutrappa som tack och väl inte har haft någon limmad matta på sig, så att uppgradera den var inte ett jättejobb. Det gick åt ungefär en dag att slipa alla trappstegen och så gick det en dag för att lacka den tre gånger.

Innan vi började så tyckte vi det var dags att demontera den gamla hemmabyggda hyllan från de tidigare ägarna som de senaste månaderna fått husera lite böcker och DVD-filmer. Även om den var lite utav ett haffsverk, så var den stabil och funktionell. Dock tyckte vi den inte riktigt lämpade sig där, då den lilla korridoren förbi toaletten och ena kontoret blev ganska smal, men framförallt blev det väldigt mörkt då bakstycket av hyllan var en plywood-skiva som tog bort mycket ljus utifrån fönstren.


Mitt mål med fixandet av trappstegen var att försöka få bort så mycket av det svarta smutsen och de fnasiga och skadade trät som möjligt. Jag insåg redan innan jag började att slipa att jag inte skulle få bort 100%, endel hack och skador var helt enkelt för djupa, men runt 95% var mitt mål och jag tror jag kom ganska nära. Jag ville dessutom inte att lacken skulle vara blank, eller gulna, så jag köpte 2L Alcro’s ”Lacka Matt Golvlack”. Det visade sig dock senare att jag bara behövde runt 1L för att måla trappstegen 3 gånger.

Ett trappsteg med runt 20 år på nacken utan någon behandling
Ett trappsteg med runt 20 år på nacken utan någon behandling

Jag började att slipa alla trappstegen med ett ganska grovt slippapper, ”40” för att vara mer bestämd. Med en slipmus var det inga större problem att få bort nästan alla skador på trät. Eftersom den var så pass grov ruggade den upp ytan väldigt mycket, vilket gör det lite otrevligt att gå på, så jag avslutade med ett ganska lent slippapper modell ”120”, vilket gav en bra grund för att lacka, men även mjukt och skönt för fötterna.

Efter runt 7-8 timmar så var jag tillslut i mål. Helgen därpå spenderade jag en dag med att måla samtliga tre gånger, med ungefär 4-5h mellan varje målning. Precis som jag hade hoppats på så såg trappstegen fortfarande nyslipade ut, utan någon glansig yta eller gulnad, dock när man känner på dem så märker man att trät har fått en skyddande textur, men långt ifrån halt och glansigt, så man inte snubblar ner för trappen.

Två nedersta trappstegen efter att lacken fått härda lite
Två nedersta trappstegen efter att lacken fått härda lite

Nästa steg i trappans utveckling blir att allt utom själva trappstegen (såklart) ska målas med en halvblank vit snickerilack som vi även använder på dörrar, karmar och lister. Slutresultatet blir då en ljus furutrappa där stegen får behålla sin ljusa naturliga färg tillsammans med en vit som hjälper till att ge ljus åt den annars ganska mörka källaren. Men det kommer det mer om i ett kommande inlägg.

1
Share Tweet Pin It +1

Patrik

F.d. gotlänning som bott hela sitt vuxna liv i Göteborg med omnejd och arbetar som konsultchef på ett IT-företag. Rastlös hemmafixare som hellre prövar och misslyckas, än för evigt planerar och aldrig kommer till skott.

Relaterade inlägg

En intensiv semestervecka

Publicerat 30 juli, 2016

Arbetsläger med familjen L

Publicerat 18 april, 2016

Inred med skolplanscher

Bitarna faller på plats i arbetsrummet

Publicerat 17 januari, 2016

Föregående inläggBitarna faller på plats i arbetsrummet
Nästa inläggNytt hydroponiskt odlingssystem från IKEA (del 1)