I DIY

Tavelram med torkade växter

Förra hösten testade jag att tillverka något som har varit trendigt bland inredningsdesigners de senaste två åren. Det handlar om en ”genomskinlig” tavelram, alltså en ram som istället för en baksida har en ytterligare en glasskiva. Detta är förstås ingen ny uppfinning, men efter att ha sett så många fina bilder av dessa ramar den senaste tiden blev jag sugen på att själv göra en sådan.

Moebe - genomskinlig ram utan bakstycke perfekt för torkade växter

Här är en av mina inspirationskällor: en ram från danska Moebe. Fördelen med just denna är att den är lättplacerad (ser likadan ut på båda sidor) och att den har ett elastiskt band som håller samman ramlisterna. Nackdelen är förstås priset – runt 400 kr för en ram i A4-storlek (kan bland annat köpas från Betonggruvan och Desenio). Inte något monsterpris, men ändå.

I min egen tappning av denna inramningsstil gjorde jag en budgetversion genom att införskaffa ramar ur IKEAs kollektion Fiskbo. Jag köpte två ramar av den mindre storleken (15 kr/styck) och två ramar i A4-storlek (29 kr/styck). Detta resulterade i två färdiga ramar.

DIY ramar för torkade växter

Torkade växter i en gammal upplaga av Tusen och en natt

Det jag gjorde var helt enkelt att jag tog bort baksidan från en av ramarna och tog framsidan från den andra ramen. De överblivna ramarna och bakstyckena sparade jag inför framtida inramningar.

Ett par torkade växter placerades mellan glasskivorna och därefter spände jag fast installationen genom att trycka ner piggarna på baksidan med hjälp av en smörkniv.

Gör egna ramar för torkade växter

I efterhand hade jag nöjt mig med att bara använda den mindre, knappt A5-stora ramen för mina torkade växter. Fiskbo-ramarnas ”glasskiva” består av tunn, ganska svajig plast. Tavelramens innehåll hålls stadigt på plats i den mindre ramen, men i den större ramen klämdes inte växterna fast ordentligt.

Om växterna haft lite mer textur (och inte – som i mitt fall – pressats till papperstunn tjocklek under samtliga band av Tusen och en natt) hade de säkert inte glidit ur sina positioner lika lätt.

4
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Föregående inläggVeckans ting
Nästa inläggMånaden i bilder