I Djur & natur

Större vattensalamander (Triturus cristatus)

Igår kväll hittade jag den här sömnige krabaten utanför ytterdörren, en riktig drakbebis!

Ja, eller en vattensalamander av det större slaget (Triturus cristatus) om man nu ska vara korrekt. Närmare bestämt en hane eftersom den verkade ha en lekdräkt på gång.

Om biologerna som var här och tittade på dammen förra året hade sett honom hade de säkert blivit ännu mer exalterade än jag. Den större vattensalamandern är nämligen ännu ovanligare än den mindre salamandern.

Den här salamandern måste ha varit en bra bit över decimetern lång från nos till svanstipp, så den var definitivt fullvuxen och utan tvekan den största salamander jag hittills sett. Visserligen inte i närheten av en 30-40 kilos kinesisk jättesalamander, men en bjässe i svenska mått mätt!

Något jag inte visste tidigare var att de i princip bara vistas i vattnet som ungar (larver) och vid lek. När de är vuxna lever de nämligen helt på land. Och dessutom kan de uppenbarligen bli upp emot 18 år gamla, inte illa!

Efter fotografering eskorterades den lille draken till ett stenröse vid dammen där han förhoppningsvis kommer äta upp sig på maskar, spindlar och insekter innan det blir dags för lek.

1
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Guldfiskar i olika färger i platspåse före utsläpp

Nya invånare i dammen

Publicerat 12 juni, 2016

Syrenhäck lagom till sommaren

Publicerat 28 januari, 2017

Bygdens stolthet: vår trädgårdsdamm

Publicerat 8 april, 2017

Föregående inläggEn välbehövlig makeover
Nästa inläggMjuk morgonsol