I Odling & trädgård, Recept & mat

Recept: kirskål

En burk med kirskålsskott

Hos oss finns det sedan mitten av april extra gott om ett visst ogräs – kirskål. Denna före detta nyttoväxt, som tros ha odlats i skandinavien redan under järnåldern, är numera många odlares största gissel, näst efter mördarsniglar. De tar sig upp precis överallt, på nolltid.

Eftersom de är så envisa (enda sättet att bli av med dem sägs att plocka skotten gång på gång tills rotsystemet inte längre har någon energi kvar) och finns i så rikliga mängder – varför inte göra något konstruktivt av dem?

Här kommer ett par recept som jag testat mig fram till under våren.


Kirskålspesto med cashewnötter och lime

ca 3 dl kirskålsblad
1 stor nypa havssalt
3-5 msk olivolja
1 näve cashewnötter
1 liten vitlöksklyfta
saften från 1 lime

Plocka helst späda blad som är nyutslagna eller precis håller på att slå ut. Ta gärna en extra titt så att inget småkryp redan har slagit sig ner och börjat knapra på bladen – precis som de flesta andra gröna blad vi odlar för att äta är kirskålen populär i insektsvärlden.

Rensa och skölj kirskålen. Kör kirskålsblad, olivolja, vitlök och cashewnötter i matberedare till önskad konsistens. Smaka av med salt och limesaft.

Förvara peston i tättslutande burk i kylskåpet. Servera till pasta eller som ingrediens i en fetaost- och kirskålstoast.

Kirskålspesto med cashewnötter, citron och olivolja.
Kirskålspesto med cashewnötter, lime och olivolja.

Kirskålsmarmelad

2 l lätt packade kirskålsblad
2,5 dl vatten
3 dl socker med pektin
saften från 1 citron

Kör kirskål och vatten i matberedare, mixer, eller med en mixerstav i ett par minuter. Häll över i en tjockbottnad gryta. Tillsätt socker och citronsaft. Låt marmeladen sjuda i 15-20 minuter och rör om då och då. Häll upp i en steriliserad, varm glasburk och låt svalna.

Förvara gärna marmeladen i kylskåp.

Ostrbricka med kirskålsmarmelad/kirskålssylt som tillbehör
Kirskålsmarmeladen passar perfekt som tillbehör på ostbrickan.
1
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Recept: granskott

Publicerat 13 maj, 2018

Julklappstips: 3 böcker från bloggosfären

Publicerat 20 november, 2016

Föregående inläggSista containern har lämnat
Nästa inläggSkogsträdgård i blomsterskrud