Nu har vi kommit en bra bit in i maj och här på västkusten det mesta i naturen slagit ut. Ja, det är grönt precis över allt. Och sist ut att spricka ut i limegrön grönska är granskotten.

Jag hade ingen aning om att granskott kunde vara så användbart, och framför allt – så gott! Skotten går att äta precis som de är men kan även tillagas på flera sätt. Många andra bloggare har gjort granskottssirap, vilket jag naturligtvis var tvungen att testa.

Minns att någon berättat för mig om att de ätit granskottssylt som barn, därför testade jag även detta – med riktigt lyckat resultat.

Sist men inte minst tillredde jag en version av Tareq Taylors picklade granskott från boken Sylta, safta och lägg in. Dessa inlagda smaskigheter åt jag senast häromdagen, till grillad kycklingfilé och potatisgratäng. Mums!

Rätt säsong för granskott

Granskotten brukar slå ut ungefär samtidigt som fruktträdens blommor, alltså någon gång mellan mitten av april och början av maj. De har en fräsch, citrusliknande smak och är fulla av C-vitamin.

Plocka skotten när de hunnit bli ett par, tre centimeter långa. Gå gärna igenom varje skott och rensa dem ordentligt före tillagning. (Tips: skulle du få några skott över hjälper hönsen mer än gärna till med att äta upp dem.)

Obs! Tänk på att plockandet av granskott inte ingår i allmänrätten – om du inte äger marken måste du fråga markägaren om lov.


Granskottssirap

3 dl granskott
3 dl socker
1 ekologisk citron
Ev. någon matsked vatten

Skiva citronen i tunna skivor. Varva granskott, socker och citronskivor i en lufttät burk. Ställ burken i ett soligt fönster (eller som jag gjorde – i ett varmt pannrum) och vänd den då och då under 2-4 veckor. Tillsätt eventuellt någon skvätt vatten om allt socker inte lösts upp. Sila slutligen bort barr och citronskivor och förvara i en liten flaska.

Använd sirapen till pannkakor eller glass, som smaksättare i dryck eller som grund till kolasås. Eftersom granskott har slemlösande egenskaper sägs sirapen även kunna fungera som hostmedicin.

En burk blivande granskottssirap placerad i ett soligt fönster.
En alldeles nystartad burk granskottssirap. Sätter man burken i ett soligt fönster eller på någon annan varm plats löser sig sockret betydligt snabbare än i normal rumstemperatur.

Granskottssylt

4 dl granskott
2 dl vatten
3 dl syltsocker med pektin
Saften från 1 citron

Om du vill att sylten ska vara av det slätare slaget kör du skotten tillsammans med lite av vattnet i en matberedare eller mixer till ökad konsistens. Annars läggs skotten direkt i en kastrull tillsammans med vatten, socker och citronsaft.

Koka upp och låt sjuda på medelhög till hög värme i cirka 15 minuter eller tills syltmassan når 105 grader.

Häll upp i en varm, steriliserad burk. Förvara svalt och mörkt.


Picklade granskott

3 dl granskott
3 dl vatten
1/2 dl ättika
2 dl socker
1 nypa hela rosé- eller svartpepparkorn
1 kvist rosmarin

Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i granskotten och låt sjuda i 4-5 minuter. Häll över i ett durkslag, spola skotten med kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt.

Koka upp vatten, socker, peppar och rosmarin. Fyll en steriliserad burk till drygt hälften med granskott. Häll den kokande lagen över skotten, förslut och låt svalna. En oöppnad burk med inlagda granskott håller i upp till ett år i kylen.

Rekommenderas som tillbehör till grillat eller vilt.

Nakenkatten utgör en fond till granskottsburkarna.
Katten Nimoy poserar med granskottssylt och inlagda granskott.
7

Rekommenderade inlägg