I Djur & natur, Odling & trädgård

Nya invånare i dammen

Guldfiskar i olika färger i platspåse före utsläpp

Något som vi hittills lämnat helt orört är den stora dammen. Nu när det inte har regnat på ett par veckor har bäcken som mynnar ut i dammen sinat och vattenytan har därför sjunkit med flera decimeter. Växter, grodyngel och mygglarver har kunnat frodas ostört, vilket innebär att dammen börjar bli övergödd och halvt igenvuxen.

För att råda bot på detta har vi anlitat ett gäng simkunniga trädgårdsmästare.

Nu på eftermiddagen åkte vi nämligen till Nols Ciklidhobby och införskaffade 13 guldfiskar och 8 gräskarpar. Båda arter är härdiga typer som klarar av att övervintra på svenska breddgrader så länge vattendraget de lever i inte bottenfryser. Framför allt sägs de vara bra på att hålla undan vegetationen i dammar.

De kommer troligtvis inte mumsa på några grodyngel på grund av sin ringa storlek, men de kommer säkert sluka en och annan vattenväxt och mygglarv.

Gräskarparna och guldfiskarna acklimatiseras en stund före utsläppet.
Gräskarparna och guldfiskarna acklimatiseras en stund före utsläppet.

Det lilla stimmet med guldfiskar i olika färger tydligt under dammens yta. De har inte gräskarparnas skarpa tandrader och är därför inte lika effektiva när det gäller att bekämpa vegetation, men de är väldigt trevliga att se på.

Karparna har i motsats till guldfiskarna ett väldigt diskret utseende och jag tvivlar på att vi någonsin kommer få syn på dem igen efter utsläppet. Men förhoppningsvis kommer de verka i det tysta och vara effektiva när det gäller ”gräsklippning” av dammens botten.

1
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Syrenhäck lagom till sommaren

Publicerat 28 januari, 2017

Föregående inläggEtt år senare
Nästa inläggPå gång i trädgården