I Djur & natur

Nya ägg i kläckaren

Sedan några dagar tillbaka ligger en ny omgång ägg i kläckaren. Denna gång är det våra egna japanska jumbovaktlar som levererat äggen och om allt går som det ska kommer de kläckas om två veckor.

Vaktlarna hämtades från en uppfödare i november förra året. Sedan dess har deras antal minskat. Tre stycken gick bort redan under vårvintern och för någon vecka sedan lyckades en överentusiastisk gynnare rymma när jag öppnade ett fönster för att fösa ut ett gäng svärmande bin ur hönshuset. Den vakteln sågs senast flyga i en båge över hustaket (!) och har dessvärre inte setts av sedan dess…

Eftersom samtliga vaktlar är drygt ett år gamla och de sällan lever mer än ett par år är det dags att föryngra beståndet. Det är därför det nu ligger nio stycken noggrant utvalda ägg i kläckaren.

Vaktelägg i äggkläckningsmaskinen.

Den äggkläckningsmaskin jag använder är en ”Covina Super ET12A” med automatisk vändning köpt från Lantbutiken*. Den rymmer 12 vanliga hönsägg och hela 48 vaktelägg.

De två föregående äggkläckningsomgångarna var det ”skickeägg” från Fru Laurins Rashöns som lades i kläckaren. Första omgången beställde jag enbart silkeshöneägg vilket resulterade i en ensam kyckling, lilla Signild. Några dagar senare lades en ny omgång bestående av en blandning av silkes- och kochinägg i kläckaren. Den gången kläcktes hela fyra stycken gullefjun!

Och nu, lagom till att Signhild har börjat lägga sina första ägg, är det alltså de japanska vaktlarnas tur att få tillökning. Förhoppningsvis har vakteltupparna skött sina jobb så pass bra att vi åtminstone lyckas kläcka fram ett par vaktelkycklingar, men det återstår att se!

 

* Sponsrad länk.

2
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Eftermiddagsmys med Elsa

Publicerat 11 maj, 2016

Tupplöst i hönshuset

Publicerat 13 september, 2016

Föregående inläggMånaden i bilder
Nästa inläggMed skogen full av bär