I Odling & trädgård

När börjar odlingssäsongen?

Vissa sätter igång att så redan i januari, andra börjar först i månadsskiftet mellan april och mars. Själv höll jag ut ända till början av februari innan jag sådde de första fröna.

Som en extra förberedelse inför denna säsong beställde jag boken Alla fingrar gröna, som innehåller precis den information jag önskar att jag hade förra året. I denna bok får man steg-för-steg-instruktioner för varje gröda, från sådd, kultivering till skörd.

Eftersom författarna själva har testat sig fram och ger många nyttiga tips slipper jag (förhoppningsvis) att göra onödiga misstag.

”Alla fingrar gröna” har tydliga instruktioner som gör det svårt att misslyckas med grönsaksodlingen. Hoppas jag i alla fall.

De första fröerna som kom i jorden var två chilisorter: Brazil och Malawi Birds Eye, pepparmynta, kattmynta, cocktailtomater och… Hm…

Ja, jag vet faktiskt inte vad det är jag planerat i den sista byttan.

Jag funderade länge över vad jag skulle så i den sista bädden, och nu i efterhand vet jag faktiskt inte vad jag sådde eftersom jag glömde att skriva namnet på mitt slutgiltiga val på byttan. Jag skulle gissa att det är Havana-tobak, men det kan också vara någon annan typ av mynta eller ört.

Så, tja… Vad det är får helt enkelt visa sig efter hand.

Kul att kunna överraska sig själv, eller hur?

Cocktailtomaterna spirar i pluggarna och chilifröna bidar sin tid i småbyttorna. Längst bak till vänster är min mystery box.

Min odlingssäsong är alltså officiellt påbörjad, och mer kommer det bli. I min frölåda finns bland annat fem sorters tobak, fler chilisorter, aubergine, pumpor, bönor, kronärtskockor, och en hel del andra grödor som jag är sugen på att testa.

Ska bli spännande att se vad mina odlingsambitioner kommer resultera i!

Det blir med all säkerhet ett och annat misslyckande, men något kommer jag säkert kunna skörda när säsongen är över.

Ett par pigga skott av elefantöra (Pilea peperomioides) och doktor Westerlund (även känd som doftgeranium eller rosengeranium) har planterats om och placerats i fönstret i väntan på vårsolen.
På den här odlingshyllan är det fullt: en våldsamt beskuren Mårbacka-pelargon försöker återhämta sig och ett par citronträd som jag sådde i höstas verkar trivas under växtbelysningen.
3
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Den första snön

Publicerat 4 november, 2016

Galapremiär för snöplogen

Publicerat 7 januari, 2017

Föregående inläggTIC 2017: biljett bokad
Nästa inläggAlla Hjärtans Dag: ett liv blir till