I Odling & trädgård

Med våren följer drömmar om en köksträdgård

En blivande kökstradgard

Snön ligger ännu kvar på de skuggigaste områdena i trädgården, men det råder ingen tvekan om att våren är här. Kvicksilvret kryper över nollan, små skott börjar skjuta ut under fjolårsgräset, de första gässen har passerat över huset, och från skogen hörs ständig fågelsång. Den senaste veckan har vi nyttjat det fina vädret till max genom att vara ute och förbereda nästa stora projekt: köksträdgården.

Bland resterna av en gammal köksträdgård

Någon gång på 60- eller 70-talet anlade en tidigare ägare en ordentligt tilltagen, inhägnad köksträdgård i det nordvästra hörnet av tomten. Det enda som fanns kvar av denna trädgård när vi flyttade in var en grind och ett par grindstolpar. I övrigt var det bara ett tjugotal vildvuxna vinbärsbuskar som vittnade om var gränsen på inhägnaden en gång gått. Vi har snavat över ett och annat rostigt gångjärn och multnad brädbit, i övrigt täcktes den runt 100 kvadratmeter stora ytan mest av sly och törnbuskar.

Den mesta slyn är bortrensad.
Nästan alla oönskade skott, kvistar och buskar är bortrensade och samlade på högar som snart kommer hamna i eldningstunnan.

Ett tungt jobb

Det vi har börjat med är att kapa all sly, gräva upp vissa vinbärsbuskar, samt kraftigt beskära de kvarvarande buskarna. Nästa steg blir att röja det vissna gräset och jämna till marken så gott det går, vilket inte kommer bli lätt med tanke på alla gamla mullvadshögar, smådiken och grästuvor som täcker marken. En grävmaskin hade varit trevligt, men i år får det duga med spadar och hackor.

Jag hackar i en gammal jordhög. Intill mig står växthuskupolen, som nätt och jämt överlevt de senaste stormarna. Även den kommer rivas, är det tänkt.
Jag försöker hacka loss jord från en uråldrig komposthög. Intill mig står den skeva och nästintill sönderblåsta växthuskupolen.

Framtidsvisionen

Planen är att börja i mindre skala med några odlingsbackar i mitten, och ett potatisland längst ned i köksträdgården. Misstänker att detta kommer ge oss mer än tillräckligt med sysselsättning den närmsta månaden. Nästa år kan vi förhoppningsvis förbereda lite fler odlingsytor och rentav sätta upp ett stängsel runt om. Skogen är nämligen full av djur som gärna kommer vilja ta sig en tugga av det vi odlar, så någon form av inhägnad är ett måste. Denna säsong får duga räcka med nätövertäckta odlingsbackar och ett sparsamt antal grödor.

Eftersom förväntningarna på trädgårdslandet inte är särdeles höga i år – åtminstone inte när det gäller produktivitet – kan vi lika gärna passa på att experimentera med vilka ytor som ska nyttjas och vilka grönsaker som ska odlas.

1
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Trädgårdsdagarna på Liseberg

Publicerat 16 maj, 2017

En semestervecka i Ystad

Publicerat 23 juni, 2016

En semestervecka i Skåne: Österlen

Publicerat 1 augusti, 2015

Föregående inläggEn nykläckt nykomling
Nästa inläggTrappmålning & tillökning i hönsfamiljen