I Odling & trädgård

Nytt hydroponiskt odlingssystem från IKEA (del 2)

I somras skrev jag ett inlägg om mitt då nyinförskaffade hydroponiska odlingssystem: Krydda/Växer från IKEA. Jag hängde i princip på låset när det var premiär för serien och införskaffade en odlingsenhet med två hyllplan.

Efter vissa (till stor del kattrelaterade) missöden lyckades jag till slut driva upp ett gäng skott som försiktigt placerades i de små planteringskorgarna, odlingspluggarna täcktes med pimpsten, och tanken fylldes med vatten och näring enligt de bifogade instruktionerna. Efter en eller två veckor ökade jag mängden näring, och lamporna lät jag vara tända under de rekommenderade 16 timmarna varje dag.

Sedan väntade jag. Och väntade.

Växer/Krydda från IKEA med två hyllplan för odling av växterJag hade hoppats att jag skulle få igång en salladsodling under höst och vinter, så att både jag och marsvinen kunde få oss ett grönt tillskott då och då. Men så har det inte blivit. Visst, plantorna har vuxit. Men det har gått långsamt och någon riklig skörd har det hittills inte blivit.

Möjligtvis har näringsdosen inte varit stor nog, kanske skulle jag ha gett plantorna ännu fler ljustimmar, kanske har någon ond hustomte saboterat mina odlingsprojekt. Av någon anledning har jag bara inte lyckats få odlingsförhållandena att bli optimala. Trots att jag försökt följa instruktionerna till punkt och pricka.

Att odla i ett hydroponiskt system var alltså inte så lätt som jag trodde.

Om man bortser från den hydroponiska delen har jag dock haft stor användning för odlingshyllan. Flera krukväxter har njutit under växtlampornas sken nu under de mörka vintermånaderna, och växtpluggarna har jag använt för att sätta skott och det har fungerat alldeles utmärkt.

Tack vare växthyllan och pluggarna har jag lyckats få liv i ett gäng pelargonsticklingar, bland annat några doktor Westerlund som nu frodas i egna krukor.

Växter i hydroponisk odling

I vår kommer jag säkert så ett och annat grönsaksfrö som får växa till sig i ett miniväxthus i odlingshyllan i väntan på att det blir tillräckligt ljust utomhus.

Så visst har jag haft nytta av hyllan, även om den inte riktigt använts så som jag tänkte mig från början.

En snygg odlingshylla i zink och svartlackerat stål

Nackdelar:

 • Att man inte kan seriekoppla lamporna är ett stort minus. Visst är det bra att man kan låta vissa hyllplan vara släckta, men jag skulle åtminstone önska att alternativet fanns. Särskilt eftersom det innebär en skatbo av kablar och grenkontakter om man vill koppla till en timer.
 • Till början hade jag svårt att hitta på/av-knappen på lamporna, dessutom är det svårt att trycka på knappen med bara en hand. Visst, en vanesak, men jag tyckte att det var något irriterande i början.
 • En ”kanal” eller skåra för lampkablarna saknas. Det ingår visserligen en slags klämmor för att hålla sladdarna på plats, men de vita sladdarna ser så tråkiga ut på den annars väldigt stilrena hyllan.
 • Substratet ska enligt instruktionerna kunna återanvändas genom att man tvättar det efter användning. Det är dock inget som jag ansett vara värt besväret. Särskilt inte när det börjat växla alger och/eller mögelsporer på det översta lagret.
 • Växtfröerna som man kan köpa från IKEA har inte resulterat i något särskilt gott resultat. Jag har visserligen inte testat alla sorter än, men än så länge har det inte varit nåt positiv kulinarisk upplevelse. Den sort som jag framför allt såg fram emot – koriander – är det enda frö som jag inte ens lyckats få att gro.

  Test av Krydda/Växer
  Armatur (den mindre modellen), kabeln inklämd på insidan i ett försök att dölja den, och ett fack för adaptorerna under odlingshyllan.

Fördelar:

 • Systemet finns i så pass många utföranden, från 1 till 3 våningar, med plats för 8 till 15 krukor på varje plan.
 • Armaturen är kompakt och diskret.
 • Odlingshyllan är användbar även utan de hydroponiska delarna. Allt som behövs är egentligen en ”0dlingsenhet” (stommen) och önskat antal lampor, så har man en bra odlingshylla.
 • Plastunderlägg ingår för att minska risken för att zinkytan ska komma i kontakt med vatten. En liten men bra detalj.
 • Svart stål och zink känns helrätt. Inget annat odlingssystem eller minidrivhus är i närheten av att vara så snyggt som detta. Få är så pass prisvärda heller.

 

Läs tidigare inlägg: Nytt hydroponiskt odlingssystem från IKEA (del 1)

5
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Katten Elton inspekterar Lödöse/Nygård-skogen

Påsken i bilder

Publicerat 28 mars, 2016

En stillsam vårhelg

Publicerat 27 mars, 2017

Slottsliknande köksträdgård, potager

15 vackra köksträdgårdar

Publicerat 5 maj, 2018

Föregående inläggVeckans ting
Nästa inläggAtt drabbas av social bakfylla