I DIY, Djur & natur, Recept & mat, Slow living

Julklappstips: 3 böcker från bloggosfären

Under hösten har jag konsumerat fler böcker än på många år. Som barn och ungdom läste jag böcker på löpande band och förbrukade ofta ett par tre skönlitterära verk per vecka. Men i takt med åldern har bokkonsumtionen minskat och nästan helt övergått i… tja, slösurfande.

I år har jag dock återfått suget efter att läsa böcker. Alltså riktiga böcker med pärmar och bläddringsbara sidor.

Att sitta och läsa i favoritfotöljen med en kopp kaneldoftande kaffe är nog det bästa sättet att varva ner efter en råkall höstdag.

Dock är det inte främst skönlitteratur jag konsumerar på detta sätt. Nej, skönlitteraturen absorberas för tillfället allra främst genom öronen, i form av ljudböcker. Åh, vad det är fantastiskt med ljudböcker! Ingen syssla blir tråkig när man lyssnar på en roman samtidigt.

Men nog om ljudböcker och skönlitteratur för denna gång.

Detta inlägg handlar om några böcker – icke skönlitterära – som jag varmt rekommenderar och som passar perfekt under julgranen. Eller varför inte som en gåva till dig själv?


Made by Marys Gröna Frukost

Maria Strömberg Bååth

Made by Marys Gröna Frukost - vackra bilder och inspirerande recept Julklappstips: Made by Marys Gröna Frukost är en fröjd både för öga och mage

I samma anda som på bloggen Made by Mary presenteras inspirerande och apitretande frukostrecept, illustrerade med fantastiska foton. Här bjuds på allt från matcha chai latte och smoothiebowls till frukostglasspinnar och våffelwraps.

Samtliga recept är veganska och vegetariska, men fokus ligger inte på att det ska vara kalorisålt och plågsamt nyttigt. Fokus ligger på smaken. Att recepten är ”gröna” är liksom bara en bonus.

Sammanfattningsvis: en perfekt bok för alla som äter frukost.

Förlag: Pagina
Antal sidor: 77
Cirkapris: 110 kr


Självhushållning i praktiken

Maria Österåker

Julklappstips i bokform: Självhushållning i praktiken Boken Självhushållning i praktiken

Maria Österåker driver bloggen Lev mer på mindre och är bosatt på en liten gård i finska Österbotten där hon strävar efter så hög grad av sjävförsörjning som möjligt.

Denna bok har blivit något av en bibel för mig efter flytten till vårt hus. Här behandlas grunderna till det mesta, såsom djurhållning, odling och hur man tar tillvara på allt det goda genom syltning och saftning, slakt och matförvaring. Och mycket, mycket annat.

En perfekt bok för den som vill leva lite mer ”slow life” eller bor (eller vill bo) på landet och är intresserad av självhushållning – oavsett om det är i liten eller stor skala.

Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2015
Antal sidor: 247
Cirkapris: 250 kr


Food Pharmacy

Lina Nertby Aurell & Mia Clase

Julklappstips: Food Pharmacy - både snygg och läsvärd Julklappstips: Food Pharmacy

Den här boken införskaffade jag för ett par månader sedan och sedan dess har jag även sett till att den hamnat i min mors och systers ägo, och båda verkar uppskatta den lika mycket som jag.

Boken är skriven av kvinnorna som ligger bakom bloggen Food Pharmacy och handlar kortfattat om tarmfloror och antiinflammatorisk kost, och hur man främjar sin tarmflora på bästa sätt.

Låter ju knappast som världens mest intressanta läsning, eller hur? Men det är precis vad det är!

Inte nog med att denna bok bjuder på oväntat underhållande och inspirerande läsning, den är otroligt snygg också. En klar fördel när man behöver påminna sig själv om att vara nyttig – man låter den gärna ligga framme som dekoration och därmed är det lätt att man börjar bläddra i den och råkar läsa ett eller ett par kapitel på nytt av bara farten.

En julklapp för alla som är intresserad av hälsa och nyttig mat. Eller rentav för alla som har ett matsmältningssystem.

Förlag: Bonnier Fakta
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 184
Cirkapris: 180 kr

4
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Veckans ting

Publicerat 5 februari, 2017

En burk med kirskålsskott

Recept: kirskål

Publicerat 22 maj, 2016

Recept: granskott

Publicerat 13 maj, 2018

Föregående inläggStor leksak för vuxna pojkar
Nästa inläggVeckans ting
 1. Sofia // Hildas.se
  3 år ago

  Håller med dig. Att kunna lyssna på böcker samtidigt som en gör något har revolutionerat vardagen, tycker jag. Precis som du säger så blir ingen syssla tråkig.
  Jag har inte häller läst böcker på många år, för precis som du säger så har det meningslösa slösurfandet tagit över. Nu har jag vänt på steken och slutat slösurfa och istället blivit en flitig besökare på biblioteket och jag lånar hem travar med inspirerande böcker. Underbart att få upptäcka böckerna på nytt.

  Marys bok är grym, hon är en av mina bästa vänner och en stor inspiration. De andra böckerna har jag inte läst ännu.

  Kommentaren du lämnade hos mig förra veckan hade hamnat i skräpfiltret, men jag hann att finska upp den i sista stund. Och det är jag glad för så att jag kunde hitta till din blogg. Jag gillar den verkligen. 🙂

  1. Fröken Banjo
   3 år ago

   Hej Sofia, vad kul att du hittade till min blogg! <3

   Ja, visst är det härligt att återupptäcka läsningen. Det ger verkligen så mycket att bläddra i riktiga böcker. Man proppas liksom full av inspiration för varje bok man läser 🙂