I Djur & natur, Slow living

Dags för hönsspa

Något som höns väldigt ofta drabbas av är en åkomma som kallas kalkben och som orsakas av en parasit som bosätter sig under hönsens benplattor. Där ger de upphov till en vit, kalkliknande beläggning som riskerar att göra att hönsens får sår och svullnader på ben och tår.

För att förebygga detta kan man då och då ge hönsen ett ljummet fotbad för att luckra upp och få bort ”kalken”. Därefter smörjer man in fossingarna med ett ordentligt lager vaselin eller eller matolja för att göra det extra omysigt för parasiterna.

Just detta är vad jag gjorde idag. Ett hönsspa inrättades i grovköket och hönorna plockades in, en efter en.

Nybadad Alfons vid ett tidigare spatillfälle. Jag har svårt att föreställa mig en snällare och lugnare tupp än honom, han är så lätt att ha att göra med.

Höna i fotbad

Elsa är flockens mest temperamentsfulla höna. Och inte blir det bättre när hon, som nu, råkar vara surhöna. I badet tog hon dock det hela med ro. Fotbad är inte helt dumt ändå, verkar hon tycka.

4
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Vackra, fina, förbannade snö

Publicerat 16 november, 2016

Signild, 5 veckor gammal

Dinosaurie eller silkeshöna?

Publicerat 13 mars, 2016

Föregående inläggNu får det räcka med semester
Nästa inläggMånaden i bilder