I Djur & natur

Har vi en basilisk i hönshuset?

Massor med ägg

Vaktelhönor är inte kända för sina ruvningsinstinkter, tvärtom! De lägger äggen lite var som helst på marken och har mycket sällan lust att ruva.

Mina egna vaktlar har inte avvikit från den normen. Med ett undantag: ena vakteltuppen(!).

Sedan några veckor tillbaka har han troget legat och tryckt i sitt halmhus. Först trodde jag att det bara var en tillfällighet, att han bara gömde sig på samma plats varje gång jag hälsade på. Men när han väl flyttat på sig (efter viss övertalning) har jag flera gånger hittat prydliga högar med tre-fem ägg på den plats där han legat. Han har alltså låtit hönorna lägga sina ägg bredvid honom i huset, och därefter har han varsamt rullat in dem till sin lilla ägghög.

Det som var ännu mer förvånande var när jag direkt efter hemkomsten från min vecka i Ystad gick ut till hönshuset för att samla ägg, puttade försiktigt på vakteltuppen för att se om han dolde något, och under honom fick syn på ett ljusrosa ägg, dubbelt så stort som ett vanligt vaktelägg!

En basilisk i hönshusetDet tog en liten stund innan jag kom på hur detta var möjligt. Nej, det var nog ingen basilisk som var förklaringen. Det måste helt enkelt vara så att en viss silkeshöna har lagt sitt allra första lilla ägg. Och detta fina ägg har vakteltuppen sedan adopterat.

De är verkligen fulla av överraskningar, de där små ruggugglorna!

1
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

En nykläckt nykomling

Publicerat 10 februari, 2016

Frigående fluffrumpor

Publicerat 23 oktober, 2016

10 inspirerande hönshus för trädgården

Publicerat 18 april, 2018

Föregående inläggEn semestervecka i Ystad
Nästa inläggHej midsommar!