I Huset

Furuborgen börjar likna ett hem

Denna dag har varit den hittills kallaste på hela vintern. -7 °C visade biltermometern när jag gav mig av mot årets första arbetsdag i morgonmörkret. Brrr. Dagar som denna är det verkligen skönt att kunna komma hem till en varm kamin.

Extra bra kändes det att komma hem till ett färdigmålat arbetsrum. Borta är den murriga, gulaktiga furun. Tänk vilken skillnad några lager färg kan göra!

Så här såg rummet ut på inflyttningsdagen:

…och så här ser rummet ut nu:

Tak, väggar och lister målades. Först och främst ägnade stackars P flera timmar åt att kvistlacka varenda kvist i träet. Två gånger om. Det är ingen kul uppgift, men det är ett måste för att kvistarna inte ska börja ”blöda” igenom färgen efter ett tag.

På väggar och tak användes Rustas vita inomhusfärg, som har en härligt krämig konsistens varken rinner eller skvätter. Antagligen hade det räckt med tre lager färg, men för säkerhets skull blev det även ett fjärde.

Därefter målades lister runt fönster och golv samt dörrskarv med halvblank vit snickerifärg. Denna är något mer omständig att ha att göra med eftersom den tar lång tid att torka och har en tendens att rinna och klumpa sig om man applicerar för mycket. Men resultatet blir snyggt och jämt, särskilt på de ytor man målat med roller.

När listerna torkat sattes dörren åter på plats efter att även den fått sig en makeover.

Furudörr och hantag
Med fyra-fem lager snickerilack och det mässingsfärgade handtaget bytt mot ett silverfärgat är dörren som ny.

Allra sist målade jag en stor teakbyrå som föregående husägare hade lämnat kvar. Under julhelgen besökte jag mina föräldrar i Skåne och passade på att rådfråga min mor om vilka nyanser som skulle passa på byrån, och vi kom fram till en ljusgrå (nästan vit) nyans som blandades på plats hos färghandlaren.

Fram till nu har jag inte vågat använda något annat än vitt när jag målat men hädanefter kommer jag definitivt experimentera med fler trevliga gråa/beiga nyanser!

1
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Föregående inläggEn flock japanska vaktlar flyttar in
Nästa inläggÅret som gått: 2015 i bilder