I DIY

Från djungelhydda till sött litet hönshus

Något som vi har lagt väldigt mycket tid på, framförallt under hösten förra året, men som aldrig riktigt fått vara med här på bloggen är transformeringen utav vaktelhuset/hönshuset. Ni har sett bilder på både vaktlar och höns, men aldrig riktigt fått se hur dom bor. Nu när det börjar bli något av det så känns det som att det är dags att beskriva resan från tillträdesdagen fram till nu.

Redan innan vi ens hade fått tillträde till huset började A prata om att hon ville ha vaktlar. Vi satte det som mål att innan vår semester var slut (vi tog ut vår semester runt inflytt) så skulle vaktlarna ha någonstans att bo. Det var något vi lyckades med, men det var en ganska lång resa dit, framförallt väldigt många timmars jobb. Ironiskt nog är det nog bland de mest tidskrävande projekten i totala antal timmar som vi har genomfört.

Den djungel som var hönshuset på tillträdesdagen
Den djungel som var hönshuset på tillträdesdagen

Bilden ovan är tagen utav A på tillträdesdagen (strax efter ett skyfall). Som ni kan se så var det rätt länge sedan det användes som hönshus senast, och det var en ganska lång resa för att göra det beboligt för de små lustigkurrarna. Det första jag gjorde var att börja hugga, skära, såga och knipsa mig genom djungeln, från den skrangliga gamla öppningen och bit för bit framåt. Har aldrig varit med om något så tätvuxet på trädgårdsmark tidigare, eller huvudtaget, när jag tänker efter. Eftersom det var just så pass tätvuxet så var det svårt att skära av ända nere vid marken, så man fick börja med att kapa allt runt 5-10 centimeter från markytan, så man fick bort det värsta.

En bit på väg...
En bit på väg…

Därefter var det dags att börja få ner stängslet som satt runtomkring och nergrävt i marken. Att lyckas gräva upp det och trassla ut stängslet ur alla rötter kändes som snudd på omöjligt, så isället fick jag ta till en annan taktik. Alla som har hanterat ett Gunnebo-stängsel vet hur tungt och bökigt det är att hantera, så jag började med att klippa ner det i sektioner med bultsax, omkring 20cm ovanför markytan, så jag kunde forsla bort nätet bit för bit för att invänta container. Därefter började det mödosamma arbetet med att gå tillbaka till de avsågade buskagen och såga av dem strax under marknivå, där det var möjligt, så man inte snubblar var och varannan centimeter. När man väl var klar med det så var det inte över än att jobba på marknivå, det var dags att med bultsaxen klippa ruta för ruta på det stängsel som satt kvar i marken genom att gräva sig ner en liten bit först.

Utrensning och röjning pågår, men man kan iaf se byggnaden
Utrensning och röjning pågår, men man kan iaf se byggnaden

Sist men inte minst var det dags att få bort stolparna innan området runt omkring började bli färdigt. Några utav dem kunde vi rucka upp ur leran, men några fick vi ta med vinkelslipen för att få bort. I samband med detta arbete så rensade A ut allt bråte som fanns kvar där inne. Det var en fruktansvärd massa bråte som skulle ut och fick åka med på den första osorterade containern. Det sopades, torkades, städades och lagades där inne, så vaktlarna skulle trivas. Jag avundas inte henne som stod där inne i damm och dus.

En dammig tidskapsel
En dammig tidskapsel

Innan det blev dags för att göra det sista utvändiga inför deras inflytt fick även äppelträdet och några angränsande träd sig en omgång. Träd och tjocka grenar låg på taket och tryckte ner det, vilket naturligtvis i långa loppet inte är så bra. Någonstans runtomkring vid detta tillfälle rasade även den gamla, och helt sjukt tunga, dörren ur och bröt av sina fästen. Antar att den försökte påvisa att det var dags att bytas ut. Avslutningsvis sådde vi även lite gräs på utedelen efter allt hade räffsats ordentligt.

Innan dom kunde flytta in var det ju en liten detalj till, man måste ju göra det rymningssäkert! Vi valde att ta bort fönstren som var uppsatta på sidorna om utegården, men vi lät de främre fönstren vara kvar. Lite plankor byttes också ut i samband med att vi satte upp nät längs alla sidor och ner en bit på marken. Vi satte också upp ett nät i taknivå, så ingenting kunde ta sig in eller ut vid takbalkarna. Slutligen byggde A en liten fiffig dörr så man kunde ta sig in på utegården, något som man inte kunde göra i den tidigare konstruktionen.

Rymningssäkert från alla håll och kanter
Rymningssäkert från alla håll och kanter

Sedan flyttade vaktlarna in och verkade trivas och lägga ägg i säkert flera dagar, innan det blev höst och de började burra. Sedan hände det inte så jättemycket vid vaktelhuset, vintern och snön kom och utöver att de fick en ny dörr i nyårspresent utav mig hände inte så mycket fram till våren, då kycklingarna blev höns och fick flytta in och skapa kaos. Buskar och ogräs vill ännu växa till sig, så det gäller att hålla efter med gräsklipparen och förr eller senare borde vi kunna trötta ut det.

Redan stor skillnad, men bättre ska det bli
Redan stor skillnad, men bättre ska det bli

Plötsligt har det börjat närma sig semestern och det var dags för det sista momentet i transformeringen. Det är dags för ett nytt lager färg! Det har ryktats om att huset en gång i tiden var grönt, men det är väldigt svårt att se det nu, måste ha varit 30 år sedan, då den tydligen fungerade som en liten övernattningsstuga. Efter att ha bytt ut några ruttna plankor på baksidan av huset, så skrapades gammal färg bort på de vita detaljerna innan det var dags att låta allt trä få sig en välbehövlig omgång med grundolja. Därefter var det dags för svart fasadfärg, då fasaden på vårt hus är ganska mörk, nästan tjärfärgad, så tyckte vi att det skulle passa.

20160712_151925_s
Biltemas svarta och vita fasadfärg har gjort susen

Så här ser ni slutresultatet nästan ett år efter de första arbetstagen. Scrolla gärna upp igen till första bilden och se vart vi började. Vilken skillnad! Jag är väldigt stolt över vad vi lyckades åstakomma och att vi lyckades skapa ett så fint hem till våra fjäderfän. Det har också varit väldigt inspirerande för mig att titta på de gamla bilderna igen, man glömmer så fort hur det såg ut.

Man kan på höger sida om hönshuset se vaktlarnas nya hem. Ett litet inlägg om det kommer att komma från mig nästa gång.

5
Share Tweet Pin It +1

Patrik

F.d. gotlänning som bott hela sitt vuxna liv i Göteborg med omnejd och arbetar som konsultchef på ett IT-företag. Rastlös hemmafixare som hellre prövar och misslyckas, än för evigt planerar och aldrig kommer till skott.

Relaterade inlägg

En flock japanska vaktlar flyttar in

Publicerat 30 december, 2015

Eftermiddagsmys med Elsa

Publicerat 11 maj, 2016

Föregående inläggJäsning påbörjad
Nästa inläggEn händelserik lördag