I Huset, Odling & trädgård

Fiber på ingång

För ett par veckor sedan rullade en grävmaskin in på tomten och satte igång med att gräva. Två diken skulle det bli, en kanal för den kommande fiberledningen, och en för elkabeln som ska dras till ladan.

Det var en av våra närboende som manövrerade grävmaskinen, och oj vad det gick fort… till dess att grävmaskinen gick sönder åtminstone. En packning i kolven sprang läck och varm olja började spruta från grävskopsarmen.

Så i väntan på att maskinen repareras har vi just nu ett öppet dike mitt i gräsmattan på framsidan. Vi har förberett allt som behövs inför att schakta igen det med att först lägga ner fiberslang där de ska blåsa in, ungefär en decimeter jord på toppen och sedan en spårningstråd därefter, så de kan spåra vart kabelslangen går ifall de skulle behövas.

Dike som ska täckas

Från det lilla garaget och pumphuset, hela vägen bort till verkstan’ (efter uppgraderingen har f.d. ”ladan” fått byta namn till ”verkstan'”) är det dock helt redo för installation av el. Det blev totalt 55 meter kabelrör som vi lagt i och elen ska kopplas på från det lilla pumphuset och sluta i en byggcentral ute i verkstaden.Ska bli riktigt skönt att kunna sätta in belysning, möjlighet att koppla in el och sätta upp lite ytterbelysning.

Förhoppningsvis dyker det upp en offert på arbetet under nästa vecka.

Elkabeln i det nygrävda diket

Till årsskiftet ska entreprenören som gräver fiber för föreningen vara klara med grävandet (vi är område 9 av 10, så dröjer lite innan de kommer hit) och under våren ska fiber blåsas in till de lite över 250 fastigheterna.

Förhoppningen är att allt ska vara igång under senvåren nästa år. Då kommer det bli väldigt skönt att slippa vara beroende av den gamla telefonledningen som kortsluter routern vid var och vartannat åskoväder och dessutom kommer vi kunna streama på två TV-apparater samtidigt.

1
Share Tweet Pin It +1

Patrik

F.d. gotlänning som bott hela sitt vuxna liv i Göteborg med omnejd och arbetar som konsultchef på ett IT-företag. Rastlös hemmafixare som hellre prövar och misslyckas, än för evigt planerar och aldrig kommer till skott.

Föregående inläggAtt ta en digital paus
Nästa inläggSommarrenovering av den lilla toan