I Allt annat

En utbildning i rätt riktning

Som jag har berättat om tidigare påbörjade jag i september en ny utbildning, närmare bestämt en ettårig YH-utbildning till teknikillustratör som nästan uteslutande sker på distans. Med andra ord helt perfekt för mig!

Det var av en tillfällighet som jag kom in på en sajt med YH-utbildningar och fick se namnet Teknikillustratör i en lista. Jag hade egentligen inga planer på att att gå någon utbildning, allra minst på heltid, men efter att ha läst mer om utbildningen insåg jag att jag bara var tvungen att ta chansen och söka dit.

Vad gör en teknikillustratör?

Jo, för att fatta mig väldigt kort så skapar en teknisk illustratör grafik i syfte att informera, instruera och utbilda. Hen producerar material till manualer, hemsidor, e-utbildningar, med mera.

Jag har införskaffat domänen www.techillustrator.se och håller sakta men säkert bygga upp en portfolio som ska spegla min nya inriktning. Om du går in under fliken portfolio så får du ett smakprov på det jag producerat hittills under höstterminen.

Studietakten har varit hög och fokus har legat på produktion, vilket jag tycker är helt rätt. Det har verkligen varit kul och utmanande att testa så många nya tekniker och programvaror på så kort tid. Det enda tråkiga är att det snart bara är en termin kvar av utbildningen.

Å andra sidan ser jag fram mot att snart få nyttja mina nya färdigheter på lämplig arbetsplats (eller som frilansare, vem vet?).

En quick guide, ett typisk exempel på vad en teknisk illustratör kan producera.

Jag har visserligen jobbat med gränssnittsdesign tidigare eftersom jag har en bakgrund webbdesigner. Användarvänlighet har då varit ett återkommande buzzword och som även kommer vara i fokus när jag arbetar med teknisk illustration.

Skillnaden mellan att arbeta med webbdesign och teknikillustration kommer inte vara extrem, men det som jag framför allt ser fram emot är att få jobba mer med grafik och content i allmänhet.

De senaste åren känns det som att jag mest ägnat mig åt att leka programmerare snarare än att vara designer.

Som webbdesigner måste man ständigt hålla koll på nya ramverk och tekniker. De sajter man bygger förväntas vara allt mer dynamiska och avancerade. Det behövs ett kompetent team för att bygga en bra webbapplikation, men samtidigt förväntar sig många arbetsgivare att enda person ska kunna precis allt. Det är sällan jag fått tillräckligt med tid över för flummigare delar såsom användarvänlighet och design.

Men nu känns det som att jag är inne på helt rätt bana. Det ska bli spännande att se var jag kommer hamna och vad jag kommer göra vid den här tiden nästa år.

4
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Fågel, fisk eller mitt emellan

Publicerat 30 mars, 2018

Midsommar och ny karriär

Publicerat 23 juni, 2018

Föregående inläggDet blev vitt även i år
Nästa inläggMånaden i bilder