I Recept & mat, Utflykter

En liten skånsk matresa

Även om mitt Ystad-besök knappast var en renodlad matresa hann jag få i mig en massa god mat. Så pass mycket att det kändes naturligt att skriva ett helt inlägg med mattema.

Många associerar Skåne med mat. Det kan bero på alla tv-kockar och reklamröster som entusiastiskt talar om primörer och nybakade bröd på lättsmält, mysig skånska. Det kan också bero på att redig skånsk mad helt enkelt är mat när den är som bäst.

Här följer några av mina smakupplevelser från den senaste veckan.

Fika på Olof Viktors utanför Ystad

Första heldagen i Ystad blev det en kortare utflykt, denna gång till Olof Viktors café som jag besökt med familjen varje sommar. Många känner kanske igen Olof Viktors produkter sedan tidigare eftersom de är flitigt förekommande i både livsmedelsbutiker och caféer, i synnerhet i södra Sverige.

Här tillverkar man bland annat stenugnsbakat bröd, lyxiga bakelser, müsli, marmelader och téer som säljs i gårdsbutiken. Här finns ett välbesökt café som jag rekommenderar varmt om man har vägarna förbi Ystad.

Mitt under högsäsongen är det bäst att anlända tidigt. Det finns gott om platser såväl ute som inne, men parkeringsplatsen har en tendens att bli överfull. Butiken och caféet ligger nämligen mitt ute på vischan strax utanför Ystad och bil är det enda vettiga alternativet för att ta sig dit.

En solig högsommardag som den dag då vi besökte caféet är det extra skönt att sitta i skuggan under ett av de stora träden i trädgården. Det är ganska glest mellan borden på vissa ställen och därför är det smidigt att ta hunden med sig, vilket vi gjorde. Vi hittade ett lugnt hörn där storpudeln Rolf kunde sträcka ut sig och slappna av.

Vid tidigare besök har jag oftast ätit en mättande kräftstjärtsmacka. Denna gång blev det dock ”bara” en surdegsfralla med ost och en citronmarängpaj för min del.

Fika på Olof Viktors gårdsbutik utanför Ystad

Lunch på Nya Rökeriet i Simrishamn

En riktigt pärla som det nästan bara är infödda simrishamnare som känner till. Rökeriet och dess tillhörande lunchrestaurang ligger på en ganska anonym plats i fiskehamnen, men ändå på kort gångavstånd från stadskärnan.

Låt mig uttrycka det såhär: de vet hur man tillagar fisk. Punkt.

Om du under flera år har försökt återhämta dig från fiskrelaterande trauman i barndomens skolbespisning är det här din chans. Beställ dagens lunch och du kommer glömma att du någonsin ogillat fisk!

Eftersom jag tidigare haft otur med slemmiga plattfiskfiléer var jag lite skeptisk när jag såg att dagens rätt var hälleflundra. Men jag hade verkligen ingen anledning att oroa mig. Hälleflundran, som var omringad av brynt smör, rödbetstärningar, kapris och mjälla potatisar, smakade himmelskt.

Hälleflundra till lunch, Skillinge Rökeri

Middag på Gråbrødretorv i Köpenhamn

Huruvida detta räknas som detsamma som skånskt eller ej tvistar norrlänningarna. I vilket fall låter jag Gråbrødretorvs restauranger vara med på ett hörn.

Här har min far varit flera gånger och ätit på bland annat Peder Oxe.

Torget ligger alldeles i närheten av Strøget, men är ändå så pass långt bort att man kommer bort från den värsta trängseln och turistfällorna. Ett perfekt ställe att ta igen sig efter några timmars turistande och shopping, med andra ord.

Under just detta Köpenhamnsbesök hamnade vi på Tapas G, där jag åt en välsmakande vegetarisk burgare med portabellosvamp. Restaurangen var väl inte särskilt charmig i sig, men att sitta på uteserveringen i en sådan härlig omgivning gjorde hela upplevelsen.

Gråbrödratorget i Köpenhamn, middag

2
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

En semestervecka i Skåne: Österlen

Publicerat 1 augusti, 2015

Sensommarbesök på Ystad Djurpark

Publicerat 29 augusti, 2017

Tips: en kvart i Ystad

Publicerat 6 maj, 2017

Föregående inläggMånaden i bilder
Nästa inläggBesök på Den Blå Planet och kattcafé i Köpenhamn