I Annonssamarbete

Att plötsligt ha en syrenhäck

Drömmen om en syrenhäck

För en vecka sedan bestod gränsen mot grannen av yviga, förvuxna småbuskar, ogräs och ett trött trästaket. Nu har vi som genom ett trollslag en blommande syrenhäck. Det är knappt så att man tror att det är sant!

Ända sedan vi flyttade hit har jag drömt om att kanta trädgården med en stor, yvig syrenhäck.

Bästa stället för en sådan installation hade varit mellan dammen och grannens staket, där den hade fungerat som ett extra insynsskydd och som en vacker fond bakom den bäck som rinner från dammen.

Detta hörn av trädgården är en riktig pärla som under årens lopp blivit bortglömd och igenvuxen, vilket är synd eftersom det är en perfekt plats att njuta av allt liv och all grönska som frodas just här.

Det här delen av tomten skulle bli så mycket bättre om den ramades in av en frodig syrenhäck, rododendronbuskar och gröna skuggväxter längs med vattnet.

Leverans av färdig syrenhäck

Det är tack vare Plantinavia som min trädgårdsdröm kunde förverkligas. Och att säga att jag är nöjd med resultatet är en underdrift!

Häckar för alla trädgårdar

Förutom syrenplantor har Plantinavia ett stort utbud av häckväxter såsom avenbok, thuja, lagerhägg, idegran och andra plantor som lämpar sig utmärkt för att skapa insynsskyddande, vackra häckar.

Här finns det garanterat något som passar alla trädgårdar och hobbyträdgårdsmästare, oavsett om man vill ha en perfekt trimmad häck eller en häck av det mer lättskötta och vildvuxna slaget.

Till vår trädgård ville vi så snabbt som möjligt få till en tät syrenhäck längs med en sträcka av 20-25 meter. För oss passade alltså 25 stycken, 80 centimeter höga krukodlade plantor av kvaliteten ”exklusiv” allra bäst.

En liten del av Plantinavias utbud.

Smidig hemleverans

Häckplantorna odlas på plantskolor i Holland och levereras direkt därifrån. Med andra ord slipper plantorna mellanlagras eller stå långa tider på exempelvis en plantskola innan de kan planteras. Att slippa mellanhänder är en stor fördel, plantorna är därmed så färska de kan vara när de levereras till kunden.

Så snart lastbilen med vår syrenhäck lämnade Holland kunde man följa dess väg norrut i realtid på en karta, vilket var väldigt smidigt. Dessutom ringde chauffören en timme innan leverans och berättade att han snart var framme och förhörde sig om var han lämpligast borde ställa lastbilen.

De 25 plantorna rymdes på en enda pall och chauffören var väldigt varsam när han lastade av dem.

Jag hade förväntade mig några spinkiga plantor som var lätt hängiga efter färden, men det var de verkligen inte. Plantorna, som var av sorten Syringa vulgaris ”Ruhm von Horstenstein”, var ännu kraftigare än jag väntat mig.

Dessutom stod de till min förtjusning redan i full blom!

Plantering av syrenhäck

Det är alltid bäst att plantera en häck så snart som möjligt efter leverans, särskilt om plantorna levereras i barrotad form.

Så länge man ser till att hålla rötterna fuktiga klarar de dock sig några dagar innan de hamnar i jorden.

I vårt fall stod syrenplantorna i krukor, vilket innebär att det inte alls var lika bråttom att plantera dem. Men eftersom vi var ivriga och ville få ner dem i jorden så snart som möjligt planerade vi dem någon dag efter det att de levererades.

Nedan följer några tips för plantering av syrener och andra häckväxter.

Hur planterar man en syrenhäck?

Syrener trivs allra bäst i väldränerad, näringsrik jord. I motsats till många andra växter gillar de lerjord, vilket gör att syrener passar extra bra i vår trädgård.

Blötlägg gärna plantan genom att sänka ned den i exempelvis en hink en stund före planeringen.

Gräv ett hål eller dike som har ungefär 15-20 centimeter större diameter än jordklumpen.

Lossa försiktigt plantan från dess kruka och sätt ner den i hålet för att testa dess djup. Jordklumpens yta ska vara i samma höjd som den omgivande marken.

Vattna rejält i hålet, det får gärna bildas en ordentlig pöl. Luckra gärna upp botten av rotklumpen lite med händerna, men var försiktigt så att du inte skadar rötterna i onödan.

Sätt ner plantan i hålet och fyll igen med en blandning av gödslad planeringsjord och den jord som du grävt upp från hålet.

Se till att hålla ytan närmast häckplantorna ogräs- och gräsfri, så slipper de konkurrera med andra växter om näringen innan de har hunnit etablera sig.

Vattna, vattna och vattna!

Bevattningen av häcken är A och O, särskilt under de första månaderna. Därmed inte sagt att man ska gå och skvätta lite vatten runt plantan några gånger om dagen.

Bevattna istället med några dagars mellanrum och vattna rejält när du väl vattnar!

Om det bara är jordytan och den översta delen av rotklumpen som fuktas gör bevattningen nämligen ingen större nytta.

För att slippa kånka dussintals fulla kannor vatten kan man lägga ut en droppslang.

Droppslangen bevattnar långsamt under en längre stund, vilket egentligen är det bästa sättet att bevattna en häck på. Koppla in slangen och låt vattnet rinna några timmar på eftermiddagen/kvällen eller rentav över natten, cirka 2-3 gånger per vecka beroende på väder.

Ett annat bevattningsalternativ är att använda en rotvattnare som man kan sticka ner någon decimeter i jorden och på så vis bevattna rötterna mycket effektivare. Nackdelen är att man själv måste dra upp och sticka ner rotvattnaren vid var och varannan planta med jämna mellanrum för att kunna bevattna hela häcken.

Plantorna ska helst inte stå för nära törstiga träd eftersom de då kan drabbas av uttorkning.

Men inga regler utan undantag! Vi har nämligen planerat vår syrenhäck i linje med en tall och två björkträd. Vi ville inte fälla dessa träd utan ville hellre att de skulle bli som en del av häckraden.

Björkar råka vara kända för att vara bland de mest vattenslukande växterna, så vi får helt enkelt se till att ha extra uppsikt över de plantor som är närmast träden. I nödfall får vi helt enkelt se till att vattna dem extra mycket.

Men förhoppningsvis innebär närheten till damm och bäck att vattnet räcker till både till träd och häck.

Trimning och beskärning

Är det dags att skaffa en häcksax när man har planerat en syrenhäck? Nej, det är det inte!

En yvig syrenhäck ska tunnas ur snarare än att man toppar hela busken. Kapa oönskade skott och korta av grenar som skjuter ut för långt. Då bibehåller syrenhäcken sitt naturliga, lite vildvuxna och yviga utseende.

Allra bäst är det att klippa syrenhäcken tidigt på våren innan den börjar vakna till liv efter vintern.

Patrik intygar att ja, det luktar syren!

Framtiden: många syrendoftande somrar

Jag ser fram emot alla varma sommarkvällar då jag kommer sitta och dricka mitt kvällskaffe och bara njuta av tillvaron, omgiven av den mjuka doften av syren.
Syrenerna kommer säkerligen förgylla denna del av trädgården under många år framöver.


8
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

Syrenhäck lagom till sommaren

Publicerat 28 januari, 2017

Ännu en dag i högsommarvärmen

Publicerat 4 juni, 2016

Föregående inläggTrädgårdsdagarna på Liseberg
Nästa inläggFjuniga barnbilder