Okej, nu överdriver jag väl lite. Men bara lite. En sak som är säker är att vår damm och framför allt dess invånare fick många komplimanger när kommunens biologer besökte oss under fredagen.

Vår kommun har beslutat att man ska göra en slags inventering av traktens dammar. Detta fick Patrik nys om, och därför skickade han iväg ett mejl till kommunen med en inbjudan till att besöka vår blygsamma damm.

Just därför fick vi besök av två biologer som ivrigt petade runt i botten, håvade efter insekter och spanade efter ovanliga groddjur.

De kunde nöjt konstatera att såväl vanlig groda som åkergroda och framför allt salamandrar tyckts stormtrivas i tomtens största vattendrag.

En slags höjdpunkt tycks ha uppnåtts när de fick tag på en stor dykarskalbagge och den ene biologen lyckligt hojtade ”Titta, en guldbrämad dykare!” till den andra.

Han lät nästan lika lycklig som när min pappa senast utropade nåt i stil med ”Titta, det är en vit häger! DET ÄR EN VIT HÄGER!” innan han tvärbromsade på en österlensk landsväg.

Tänka sig, vår damm är nu så anmärkningsvärd att den till och med fått ett officiellt namn: Granhagens Damm.

En av många salamandrar. Just denna är av det mindre slaget.
Även paddorna leker i dammen. Denna hade nyligen lämnat grodyngelstadiet bakom sig när jag hittade den förra året.
Efter leken gömmer sig gärna grodorna under komposten.
Dammen under högsommar o lågvatten. Enligt biologerna gör vi dock bäst i att vänta till hösten med att rensa, då stör vi nämligen groddjuren så lite som möjligt.
Genom trollskogen rinner bäcken som förser dammen med vatten.
4

Rekommenderade inlägg