I Djur & natur, Odling & trädgård

Bygdens stolthet: vår trädgårdsdamm

Okej, nu överdriver jag väl lite. Men bara lite. En sak som är säker är att vår damm och framför allt dess invånare fick många komplimanger när kommunens biologer besökte oss under fredagen.

Vår kommun har beslutat att man ska göra en slags inventering av traktens dammar. Detta fick Patrik nys om, och därför skickade han iväg ett mejl till kommunen med en inbjudan till att besöka vår blygsamma damm.

Just därför fick vi besök av två biologer som ivrigt petade runt i botten, håvade efter insekter och spanade efter ovanliga groddjur.

De kunde nöjt konstatera att såväl vanlig groda som åkergroda och framför allt salamandrar tyckts stormtrivas i tomtens största vattendrag.

En slags höjdpunkt tycks ha uppnåtts när de fick tag på en stor dykarskalbagge och den ene biologen lyckligt hojtade ”Titta, en guldbrämad dykare!” till den andra.

Han lät nästan lika lycklig som när min pappa senast utropade nåt i stil med ”Titta, det är en vit häger! DET ÄR EN VIT HÄGER!” innan han tvärbromsade på en österlensk landsväg.

Tänka sig, vår damm är nu så anmärkningsvärd att den till och med fått ett officiellt namn: Granhagens Damm.

Även paddorna leker i dammen. Denna hade nyligen lämnat yngelstadiet bakom sig när jag hittade den förra året.
Efter leken gömmer sig gärna grodorna under komposten.
Dammen under högsommar o lågvatten. Enligt biologerna gör vi dock bäst i att vänta till hösten med att rensa, då stör vi nämligen groddjuren så lite som möjligt.
Genom trollskogen rinner bäcken som förser dammen med vatten.
4
Share Tweet Pin It +1

Anjeli

En exilskåning som numera är bosatt i ett hus i skogen strax norr om Göteborg. Är frilansande webbdesigner och webbredaktör på dagarna och silversmidande månskensbonde som drömmer om självhushållning på fritiden.

Relaterade inlägg

En stillsam vårhelg

Publicerat 27 mars, 2017

Katten Elton inspekterar Lödöse/Nygård-skogen

Påsken i bilder

Publicerat 28 mars, 2016

Föregående inläggEn helg av glädje, kärlek och inspiration
Nästa inläggSå var dagen här...